Proteïnedieet

Wilt u ook gezond vermageren? Volg een proteïnedieet onder medische begeleiding en bereik uw streefgewicht.

veelgestelde vragen

Het proteïnedieet is een geschikt dieet voor mannen én vrouwen die snel en gezond willen afvallen voor medische of esthetische redenen. Dit dieet wordt in het bijzonder aangeraden voor mensen met overgewicht of obesitas. Zij kunnen met een eiwitrijk dieet efficiënt en duurzaam afvallen.

Dankzij de medische begeleiding bereikt u snel resultaat. Dokter Tempels volgt uw vooruitgang nauwgezet op en geeft u aangepast advies in de verschillende fasen van uw dieet. Afvallen met dit dieet vermindert het risico op het ongezonde jojo-effect, omdat u vetmassa en geen spiermassa verliest.

Wilt u gezond afvallen met een dieet onder medische begeleiding? Maak een afspraak met dokter Tempels.

Een eiwitrijk dieet of proteïnedieet is een geschikte afslankmethode voor de meeste mensen met overgewicht of obesitas. Alleen in bepaalde omstandigheden raden artsen het proteïnedieet af:
als u lijdt aan lever-, hart- of nierinsufficiëntie;
als u recent een hartinfarct of CVA hebt gehad;
als u insulineafhankelijke diabetes hebt.

Voor u start met een eiwitrijk dieet, evalueert dokter Tempels uw medische geschiedenis en status. Ze bepaalt uw BMI, doet een klinisch onderzoek, laat indien nodig uw bloed controleren (u mag ook een bloedresultaat van minder dan een jaar oud meebrengen) en analyseert eventuele contra-indicaties. Zo weet u perfect of een eiwitrijk dieet een geschikte afslankmethode voor u is.

Maak een afspraak bij dokter Tempels en ontdek of u snel en gezond kunt afslanken met het proteïnedieet.

Obesitas wordt beschouwd als dé ziekte van deze eeuw. Zowat 135 miljoen Europeanen hebben overgewicht. 40 miljoen daarvan lijden aan obesitas: zij hebben een BMI (Body Mass Index) die hoger is dan 30. Bereken uw BMI en ontdek of u lijdt aan obesitas.

Het proteïnedieet is een bijzonder efficiënte methode voor de behandeling van obesitas. U kiest met dit dieet voor een gezonde afslankmethode. Laat u niet verleiden tot crashdiëten voor een supersnel, maar tijdelijk resultaat. Met een gefaseerd eiwitrijk dieet vermijdt u het jojo-effect en gaat u voor een blijvend gezond gewicht.

De beste obesitasbehandeling? Laat u medisch begeleiden. Maak een afspraak met dokter Tempels en krijg advies over gezonde manieren voor de behandeling van obesitas.

Om uw BMI te kennen, voert u de volgende berekening uit:

Gewicht (kg)
—————————
Lengte (m) x lengte (m)

Bijvoorbeeld: een dame van 68 kg die 1m75 groot is, heeft een BMI van:

68 68
—————– = —— = 22,2
1,75 x 1,75 3,0625

Vul hier uw lengte en gewicht in en laat uw BMI berekenen:

Uw BMI is

Hoe interpreteert u het cijfer?

  • lager dan 19: ondergewicht
  • tussen 20 en 25: gezond gewicht
  • tussen 25 en 30: overgewicht
  • tussen 30 en 40: obesitas
  • hoger dan 40: extreme zwaarlijvigheid

Streef naar een BMI tussen 20 en 25. Lijdt u aan overgewicht of obesitas? Weet dan dat u zelfs met een lichte gewichtsafname van 10 %, uw risico op overlijden met 20 % doet dalen.

Wilt u uw overgewicht of obesitas gezond aanpakken? Volg dan een proteïnedieet onder medische begeleiding. Neem contact op met dokter Tempels.

Hoe weet ik of ik een gezonde buikomtrek heb?
Niet alleen uw BMI bepaalt of er medische risico’s zijn verbonden aan uw te hoge gewicht. Uw buikomtrek is een extra criterium om te bepalen of u een grotere kans hebt op cardiovasculaire aandoeningen, hormonale stoornissen of problemen met uw spieren of gewiichten.

Een gezonde buikomtrek is afhankelijk van uw geslacht:

Voor een man:

  • meer dan 94 cm: verhoogd risico
  • meer dan 102 cm: sterk verhoogd risico

Voor een vrouw:

    • meer dan 80 cm: verhoogd risico
    • meer dan 88 cm: sterk verhoogd risico

 

Hebt u een (sterk) verhoogd risico op gezondheidsproblemen door een te grote buikomtrek? Maak een afspraak met dokter Tempels voor advies over gezond afslanken.

Het jojo-effect is een opeenvolging van minder en meer gewicht. Het komt vaak voor bij mensen die veel diëten en die vooral snel in plaats van gezond afvallen.

Spierweefsel afbreken

Bij een gewoon vermageringsdieet verzet uw lichaam zich in de beginfase tegen de verminderde voedingsinname. Het gevolg: u hebt honger, voelt zich slap en hebt het koud. Uiteindelijk probeert het lichaam toch ergens energie te vinden: het begint vet en spierweefsel af te breken. Dat uw vet verdwijnt, is natuurlijk geen probleem. Maar uw spieren verbruiken zelfs in rust energie. Dus hoe minder spierweefsel u hebt, hoe minder energie u verbruikt, maar ook hoe minder vet u kunt verbranden.

Snel afvallen, snel bijkomen

Het resultaat? Uw basaal metabolisme – het aantal calorieën dat u in basale omstandigheden (lees: rust) verbruikt – daalt. Hier ligt de basis voor het jojo-effect. Na de meeste diëten is uw spiermassa afgenomen en komt u vlugger opnieuw bij. Want u hebt minder spieren die energie verbruiken. Hoe meer u dieet, hoe gemakkelijker u aankomt, en hoe moeilijker u afvalt.

Proteïnedieet: geen jojo-effect

Met het proteïnedieet voorkomt u het jojo-effect. Want u verliest voornamelijk vetweefsel, geen spiermassa. Het proteïnedieet eindigt bovendien met de stabilisatiefase. U leert anders en gezonder eten. In combinatie met dagelijkse beweging garandeert u zo een gezond, stabiel gewicht en een fitter lichaam.

Maak een afspraak met dokter Tempels voor meer informatie over het proteïnedieet: een gezond dieet met een duurzaam resultaat.

Het jojo-effect ontstaat wanneer u vaak diëten volgt die uw spiermassa verminderen. Spieren verbruiken energie en zijn dus nodig om efficiënt af te vallen. Als u een dieet volgt dat focust op vetverbranding, blijft uw spiermassa intact. Met het proteïnedieet kunt u gezond afvallen en het jojo-effect tegengaan.

Ook extra beweging is uitstekend om het jojo-effect te voorkomen. Fysieke inspanningen zorgen voor meer spieren en hoe meer spiermassa u hebt, hoe meer energie u verbruikt. Zo houdt u uw gewicht gemakkelijker onder controle.

Een extra stimulans nodig? Enkele van de talrijke voordelen van regelmatige fysieke activiteit op uw gezondheid zijn:

    • verlaagd risico op hartziektes en hartaanvallen;
    • betere bloedcirculatie;
    • verlaagd cholesterolgehalte;
    • minder risico op hoge bloeddruk, diabetes type 2 en darmkanker;
    • meer levensenergie en dus minder gevoelens van angst en depressie;
    • beenderen, spieren en gewrichten in betere conditie;
    • meer uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en evenwicht.

 

Wilt u ook gezond afvallen met een duurzaam resultaat? Maak een afspraak met dokter Tempels voor advies over het proteïnedieet.

Hoeveel extra calorieën kan ik verbranden door te sporten?

Om 1 kilogram vet te verbranden moet u ongeveer 7000 kilocalorieën verbruiken. Kortom: als u door fysiek actief te zijn elke dag 300 kilocalorieën meer verbrandt dan u opneemt, verliest u op één jaar tot wel 15,6 kilogram.

300 Kcal x 365 dagen = 109.500 Kcal / 7000 Kcal = 15,6 kilogram

Door te sporten daalt uw vetmassa en neemt uw spiermassa toe. Dankzij die spiermassa gaat u nog meer calorieën verbranden. Door meer te bewegen verliest u bovendien meer visceraal vet (het vet rond de buik).

Extra calorieën verbranden

Dokter Tempels gebruikt een eenvoudige methode om u tijdens en na uw proteïnedieet aan te zetten tot meer fysieke activiteit: de stappenteller. Vergelijk hoeveel kilocalorieën u verbrandt:

  • 10.000 stappen: 300 Kcal
  • Fietsen op een hometrainer (50 watt): 315 Kcal per uur
  • Fietsen op een hometrainer (100 watt): 580 Kcal per uur
  • Fietsen (16 km per uur): 420 Kcal per uur
  • Fietsen (20 km per uur): 630 Kcal per uur
  • Zwemmen: 630 Kcal per uur

Een extra voordeel? Door meer te bewegen verbetert uw gemoedstoestand. Tijdens en onmiddellijk na uw fysieke inspanning komen in uw hersenen endorfines vrij. Die geven een gevoel van euforie. Met een verbeterde gemoedstoestand houdt u uw dieet gemakkelijker en langer vol.

Slappere huid door gewichtsverlies?

Is uw dieet een groot succes, maar hebt u er een slappere huid door gekregen? Dokter Tempels bekijkt samen met u welke medisch-esthetische behandelingen uw huid kunnen verstrakken. Deze behandelingen stimuleren en verbeteren uw huidstructuur en huidelasticiteit van buitenaf.


Striemen na gewichtstoename?

Kwam u recent heel wat kilo’s bij? Dan bestaat de kans dat u nu striemen of striae hebt. Gelukkig bestaan er doeltreffende behandelingen om uw huid weer egaler te maken. Dokter Tempels adviseert medisch onderbouwde technieken, zoals microneedling met RF en Tixel.


Lokaal vet verliezen?

U volgde een dieet onder medische begeleiding met gerichte beweging, maar bent nog altijd niet tevreden over uw gewichtsverlies? Dankzij lipolyse-injecties, een niet-chirurgische behandeling, kunt u lokaal vet aanpakken. Na enkele behandelingen hebt u al een zichtbaar

Hoe werkt een stappenteller of bewegingsmeter?

  • De stappenteller

Drukke agenda’s zijn het vaakst voorkomende excuus om niet veel te bewegen. Met het 10.000 stappen-programma implementeert u fysieke activiteit eenvoudig in uw dagelijkse leven. De stappenteller is uw motivator én controlemiddel.

Een stappenteller – ook wel pedometer genoemd – is een toestelletje dat u op uw heup draagt en dat telt hoeveel stappen u zet. 10.000 stappen zetten komt overeen met een verbranding van 300 kilocalorieën. Gemiddeld zet een mens met een zittend beroep 4000 tot 6000 stappen per dag. Met een kleine extra inspanning kunt u dus al meer kilocalorieën verbranden.

  • De bewegingsmeter

Een bewegingsmeter werkt op een vergelijkbare manier, maar registreert ook andere bewegingen. Dokter Tempels koppelt een online programma aan uw bewegingsmeter. Zo kunt u thuis zelf inloggen om uw evolutie te volgen.

Alvast enkele eenvoudige tips om meer te bewegen:

  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Doe korte verplaatsingen te voet of met de fiets.
  • Parkeer uw wagen verder van uw eindbestemming.
  • Ga ’s avonds eens wandelen of fietsen in plaats van onderuit te zakken in de sofa.
  • Wandel of loop trappen tijdens uw middagpauze.
  • Stap eens een halte vroeger af als u met het openbaar vervoer reist.
  • Doe zelf klusjes, zoals in de tuin werken of uw auto wassen.
  • Fiets of zwem voor extra calorieverbruik.

Wilt u gewichtstoename na uw dieet vermijden? Dan raden wetenschappers 14.000 stappen per dag aan in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding.

Laat u medisch begeleiden om uw overgewicht efficiënt aan te pakken. Maak een afspraak met dokter Tempels.

Wat is de actieve voedingsdriehoek?

De voedingsdriehoek is algemeen bekend:

Eiwitrijke voeding – vis, vlees, zuivelproducten, bonen, peulvruchten, aardappelen, soja, noten – maakt een belangrijk deel uit van de voedingsdriehoek. Het proteïnedieet biedt u een evenwichtige afslankmethode waarvan deze voedingsmiddelen de basis vormen.

De actieve voedingsdriehoek voegt een cruciaal element toe aan de basis van de piramide: beweging. Want voldoende dagelijkse beweging heeft een grote impact op onze gezondheid en levenskwaliteit. Volgt u een proteïnedieet onder medische begeleiding? Dan krijgt, naast eiwitrijke voeding, ook fysieke inspanning een plaats in uw afslankproces.

Volg een proteïnedieet onder medische begeleiding en slank gezond af. Neem contact op met dokter Tempels voor advies.

Als u een proteïnedieet volgt onder medische begeleiding, betaalt u de raadplegingen bij uw arts en de geadviseerde proteïneproducten.

  • Medische opvolging

Tijdens uw proteïnedieet volgt zij uw evolutie wekelijks of tweewekelijks op. Ze adviseert en begeleidt u in elke fase van uw dieet: van afslankfase tot stabilisatiefase. Gezond afslanken staat centraal. 

  • Proteïneproducten

Dokter Tempels adviseert per fase hoeveel proteïnezakjes  u nodig hebt. Afhankelijk van de fase van uw dieet en van uw startgewicht betaalt u tussen 6 en 16 euro per dag.

  • Online opvolging

Meer info bij de arts tijdens een eerste raadpleging.

Kies voor een efficiënte en gezonde afslankmethode. Maak een afspraak met Dokter Tempels voor meer informatie over het proteïnedieet.

Meer weten over het proteïnedieet? Neem contact op met dokter Tempels.

bent u klaar voor uw behandeling?

Bent u klaar voor uw behandeling?

Ontdek zeker ook eens onze andere diëten